( 32) – NIAT MEMANG BAIK TETAPI TINDAK-TANDUK JAHAT

( 32) – NIAT MEMANG BAIK TETAPI TINDAK-TANDUK JAHAT

Di dalam Islam , bukan NIAT (TUJUAN) sahaja wajib IKHLAS , bahkan TINDAKAN untuk mencapai NIAT dan merealisasikan TUJUAN itu juga mestiah IKHLAS dan MENGIKUTI SUNNAH SALAFUS SOLIHIN ( Generasi Awal Yang Mulia : Baginda Rasulullah SAW – Para Sahabat R.A – Para Tabi’ien R.A – Dan Tabi’ut Tabi’ien R.A ) .

Sekadar NIAT sahaja baik tetapi TINDAKANNYA membelakangi Sunnah , maka ia adalah DOSA & MAKSIAT . Sebab itu tiada tindakan ala – Robin Hood yang diiktiraf oleh Islam walaupun niatnya mencuri dan merompak itu adalah untuk menolong orang susah .

Di dalam Silat Kalimah , biasa diingatkan oleh Allahyarham Pak Ya kepada murid-muridnya : “ Buat sesuatu kerja biarlah seiring kesemuanya. Macam dalam sembahyanglah , ada Qauli – Fek’li – Qolbi “ .

“ Qauli – Fek’li – Qolbi “  itu adalah SEIRINGAN-SEJALAN . Apa yang ada di Lisan – Perbuatan – Hati . Dan ketiga-tiga itu bukan sahaja di dalam SOLAT , bahkan juga ia adalah elemen-elemen yang wajib ada pada setiap orang yang mahu diterima di sisi ALLAH sebagai seorang yang beriman ( mukmin ) sebenar .

Sesuai dengan Hadist Baginda RasululLah SAW berikut :

سألت النبي صلى الله عليه وسلم عن الإيمان ما هو قال معرفة بالقلب وإقرار باللسان وعمل بالأركان

 Ertinya : Saidina Ali R.A meriwayatkan bahawa beliau pernah bertanya kepada Baginda RasululLah SAW mengenai apakah iman itu . Jawab Baginda SAW : “ Iman itu adalah Kenal dengan Hati – Diucapkan ikrarnya oleh Lisan (Mulut) – Dan dibuktikan pula dengan perbuatan tubuh-badan “ ~ Hadist Sahih diriwayatkan oleh Al-Imam al-Hafiz al-Mizziy RH di dalam Kitabnya : Tahdzib al-Kamal (11/465) .

Begitulah juga yang pernah terjadi sendiri kepada Saidina Ali R.A ini tatkala beliau dikutuk dengan hebat oleh golongan yang lari meninggalkannya ; Golongan KHAWARIJ , disebabkan beliau menerima keputusan keputusan damai menerusi Majlis At-Tahkim di antara kumpulan beliau dengan kumpulan Saidina Mu’awiyyah R.A .

Golongan yang lari dari mentaati beliau itu ( Khawarij ) pun berhujah dengan slogan : TIADA HUKUMAN MELAINKAN HUKUMAN ALLAH SEMATA-MATA !!! .

Menurut Khawarij , tindakan Saidina Ali R.A itu adalah membelakangi KITAB ALLAH dengan menerima keputusan yang dipersetujui oleh sesama manusia . Lalu Saidina Ali R.A pun berkata sebagai respon terhadap slogan yang diucapkan oleh Puak Khawarij itu :

  كلمة حق يراد بها باطل

Ertinya : “  Slogan (Perkataan) itu betul , tetapi maksud ( niat ) mereka itu batil ( rosak/salah) “ .

Memanglah kata-kata itu indah , namun tindak-tanduk Golongan Khawarij yang mengkafirkan kesemua Sahabat R.A yang terlibat di dalam Majlis At-Tahkim , Perang Jamal dan Perang Siffin itu sudah tentu lebih batil dan lebih sesat menggambarkan bahawa SLOGAN dan TINDAKAN mereka sendiri sebenarnya adalah bercanggah . Dalam bahasa lain ; NIAT itu sebenarnya tidak ikhlas ! .

Ikhlas memanglah tempatnya di dalam hati. Namun “ bahasa tubuh badan “ dapat menterjemahkan apa yang ada di sebalik hati itu . Ibarat filem P. Ramlee yang bertajuk MADU TIGA . Tatkala P.Ramlee ( sebagai Jamil ) mengatakan kepada Pak Ali (lakonan M.Babjan) : bapak kpd Rohani (lakonan Sarimah ) bahawa keluarga Pak Ali  tak perlu lagi bayar sewa rumah itu . Sarimah tertarik hati (dan jatuh cinta) dengan tindakan P.Ramlee itu dengan katanya : “ Abang Jamil tu baik ya , Pak “ . Pak Ali pun menjawab : “ Baik ?. Baik ada makna tuuuuuuuuu “ .

Maka , usahlah mudah tertipu dengan mulut yang manis dan gaya yang menarik . Tidak sedikit di zaman moden ini penjahat yang berpakaian “ High-Class “ , bergaya kemas dan bermuka manis lagi segak . Ini bukan lagi zaman dahulu yang “ crook “ nya mesti bermuka jahat dan berpakaian seperti lanun di tengah lautan . Don’t judge the book by its cover ! .

Waspada itu wajib . Berhati-hati itu senantiasa diperlukan . Tawakkal pula jangan dilupakan . Itulah SILAT orang beriman . Bukan sekadar hebat bersilat di gelanggang , namun juga di pentas sebenar kehidupan yang penuh cabaran ini .

Dan orang beriman itu berilmu pengetahuan lagi cerdik dan tidak akan jatuh di lubang yang sama sekali lagi .

Usah ditipu musuh yang datang menyamar dengan pakaian kita ! . Jangan sampai dipermainkan dek musang yang berbulu ayam ! .

Advertisements

About Kelab Silat Kalimah (Yahya Said)

The blog for everybody especially for Pak Jauhari's students & lovers.
This entry was posted in INTIPATI SILAT KALIMAH, RENUNGAN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s